Έξυπνες Συμβουλές

Πώς θα αναδείξετε την αξία του σπιτιού σας

Ακίνητο Μεσιτικο Γραφειο

 Αφού αποφασίσατε να πουλήσετε το σπίτι σας, προσπαθήστε να βελτιώσετε και την αξία πώλησής του. Για να είναι ανταγωνιστική η τιμή πώλησής του θα πρέπει το σπίτι να δημιουργεί μια θετική πρώτη εντύπωση προσελκύοντας μ΄αυτόν τον τρόπο το μέγιστο αριθμό υποψήφιων αγοραστών.

 

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στους δέκα βασικούς τρόπους με τους οποίους οι ιδιοκτήτες μπορούν να αυξήσουν την αξία του σπιτιού τους πριν το πουλήσουν.

 

 • Εξωτερικό βάψιμο :
  Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κάνει καλύτερη την πρώτη εντύπωση στους αγοραστές είναι να βαφτεί και αν χρειαστεί να αναπλαστεί το εξωτερικό του κτιρίου και κυρίως η πρόσοψη. Βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε είναι πιθανό να αρέσουν στους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.
 • Πόρτες και παράθυρα :
  Αντικαταστήστε τα παλιά παράθυρα και τις πόρτες με νέας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας, εκτός από καλύτερη εμφάνιση, θερμομόνωση και ηχομόνωση. Είναι σημαντικό για τον υποψήφιο αγοραστή το σπίτι να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που εκτός από άνεση να του εξασφαλίζουν και οικονομία.
 • Περιβάλλων χώρος και φωτισμός :
  Καθαρίστε και βελτιώστε το χώρο που περιβάλλει το σπίτι, τον κήπο και την είσοδο του κτιρίου. Ασχοληθείτε με το φωτισμό του εξωτερικού χώρου καθώς πολλοί υποψήφιοι αγοραστές ίσως θελήσουν να δουν πώς φαίνεται το ακίνητο τη νύχτα. 
  Ένα σκοτεινό ακίνητο δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας.
 • Δάπεδα :
  Τα πατώματα πρέπει να είναι καθαρά, γυαλισμένα και σωστά συντηρημένα. Στα μαρμάρινα δάπεδα προσέξτε και διορθώστε τις ρωγμές, αν υπάρχουν, ενώ στα δάπεδα που έχουν πλακάκια φροντίστε να αποκαταστήσετε όσα έχουν σπάσει ή να διορθώσετε τους φθαρμένους αρμούς. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στα ξύλινα πατώματα, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν φουσκώματα από υγρασία. Οποιοδήποτε σημάδι μπορεί να δηλώσει πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι, θα το απαξιώσει.
 • Κουζίνα :
  Από τους πιο βασικούς χώρους ενός σπιτιού είναι η κουζίνα, η οποία θα πρέπει να προσφέρει αισθητική, και λειτουργικότητα. Αντικαταστήστε ή διορθώστε τους χαλασμένους μηχανισμούς από τα ντουλάπια ή τα συρτάρια, αλλάξτε, αν πρέπει, τη βρύση, πρώτα από όλα όμως φροντίστε με μεγάλη σχολαστικότητα για την καθαριότητα όλου του χώρου. Στην κουζίνα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος ο υποψήφιος αγοραστής, ειδικά αν βρίσκεται σε ενιαίο χώρο με το σαλόνι.
 • Μπάνιο :
  Όλοι οι αγοραστές θέλουν το νέο τους μπάνιο να είναι φροντισμένο. Όταν αυτό είναι καθαρό, με καινούριες βρύσες και όμορφα ανανεωμένα αξεσουάρ , κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένας μεγάλος καθρέφτης δημιουργεί την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος και ενώ δεν κοστίζει πολλά αναβαθμίζει το μπάνιο και μπορεί να επηρεάσει την τελική επιλογή.
 • Εσωτερικό βάψιμο :
  Είναι μια απαραίτητη διαδικασία, η οποία αναδεικνύει καλύτερα τους χώρους του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε χρώματα χαρούμενα και φωτεινά, φροντίστε όμως να ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά και με το σύνολο του σπιτιού.
 • Φωτισμός :
  Σε ένα καλά φωτισμένο σπίτι τονίζονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά του. Μια σωστά φωτισμένη κουζίνα δείχνει πιο λειτουργική, ενώ ο κατάλληλος φωτισμός στο σαλόνι τονίζει τα διακοσμητικά και σχεδιαστικά στοιχεία που αλλιώς μπορεί να είχαν χαθεί. Σε κάθε επίδειξη του σπιτιού στους υποψήφιους αγοραστές φροντίστε να είναι ανοιχτά όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες καθώς και όλα τα φώτα. Η φωτεινότητα ενός σπιτιού ανήκει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .

 

Έννοιες της Αγοράς

 • αντικειμενική αξία : Η αξία ανά τ.μ. του ακινήτου σε ορισμένη περιοχή, όπως ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
 • αγροτεμάχιο : Αγροτική έκταση, οικόπεδο «εκτός σχεδίου».
 • αντιπαροχή : Σύμβαση μεταξύ ιδιοκτήτου ακινήτου και εργολήπτη σύμφωνα με την οποία ο εργολήπτης θα ανεγείρει πολυώροφο κτίσμα και ως αμοιβή θα δώσει στον ιδιοκτήτη ποσοστό επί του κτιρίου που θα κατασκευάσει. Το ποσοστό διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και τη θέση του ακινήτου.
 • έλεγχος τίτλων : Είναι ο Νομικός έλεγχος που πραγματοποιείται απο δικηγόρο στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο και συνίσταται στον έλεγχο των τίτλων του ακινήτου.
 • εμπορική αξία :  Η πραγματική αξία αγοράς / πώλησης ακινήτου σε ορισμένη περιοχή σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς  και σε σχέση με την ποιότητα κατασκευής.
 • συντελεστής δόμησης/κάλυψης/ύψους : Σταθερός αριθμός μικρότερος ή μεγαλύτερος της μονάδας με τον οποίο υπολογίζονται οι διαστάσεις ενός κτίσματος ως προς την έκταση γης στην οποία αυτό κτίζεται. Οι συντελεστές διαφέρουν ανά περιοχή, αλλά ακόμα και στην ίδια περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
 • μεζονέτα : Κατοικία που αποτελείται από ορόφους που επικοινωνούν εσωτερικά  και είτε είναι ανεξάρτητη δηλ. γωνιαία με μία μεσοτοιχία είτε μεσαία με δύο μεσοτοιχίες σε συγκρότημα κατοικιών, πάντοτε όμως έχει δικό της κήπο ή οικόπεδο.
 • οροφοδιαμέρισμα : Διαμέρισμα που καταλαμβάνει όλο τον όροφο του κτιρίου.
 • οροφομεζονέτα : Διαμέρισμα δύο επιπέδων που έχει είτε άλλη κατοικία επάνω είτε άλλη κατοικία κάτω. Συνήθως  είναι ισόγειο με playroom και ιδιόχρηστο κήπο  είτε τελευταίου ορόφου με δώμα  ή σοφίτα.
 • οριζόντια ιδιοκτησία : Η ιδιοκτησία κατα όροφο ή μέρος ορόφου ενός οικοδομήματος. Πρόκειται για ανεξάρτητη ιδιοκτησία  και ο ιδιοκτήτης έχει ποσοστό κυριότητας και επι των κοινοχρήστων χώρων του οικοδομήματος και επι του οικοπέδου. Οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι τα διαμερίσματα, οι αποθήκες και οι κλειστές θέσεις στάθμευσης.
 • Συμβόλαιο Αγοραπωλησίας : Είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την οποία μεταβιβάζεται η κυριότητα ενός ακινήτου έναντι ορισμένου τιμήματος. Η μεταβίβαση συντελείται με τη μεταγραφή του Συμβολαίου αγοραπωλησίας στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή και Κτηματολογικό γραφείο.
 • Συμβολαιογραφικά έξοδα : Η αμοιβή του Συμβολαιογράφου για τη σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας. Τα έξοδα κυμαίνονται απο 1,20 % έως 2% επι του τιμήματος του συμβολαίου ή της αντικειμενικής αξίας, ανάλογα με το ποιά αξία είναι μεγαλύτερη.
 • Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου : Επιβαρύνει τον αγοραστή και η καταβολή του πραγματοποιείται πρίν την υπογραφή του συμβολαίου, συνιστά τυπική προϋπόθεσή της καθώς αντίγραφο του φύλλου της δήλωσης επισυνάπτεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.
 • Υποθηκοφυλακείο : Η δημόσια υπηρεσία στην οποία φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων πχ συμβόλαια και κάθε πράξη εν γένει που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.
 • η/υ : Ημιυπαίθριος χώρος